6/4/08

The Tell-Tale Heart (Jules Dassin, 1941)

Αντί ενός τυπικού κειμένου με αναφορές στη ζωή και το έργο του Jules Dassin, αποφασίσαμε να αποχαιρετίσουμε τον σπουδαίο αυτό Αμερικανό σκηνοθέτη ανεβάζονταςστο blog ολόκληρη την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, The Tell-Tale Heart (διάρκειας 20') του 1941.

Σε ηλικία 30 χρονών ο Dassin αποφασίζειυπό τις παραινέσεις του Alfred Hitchcock, του οποίου εκείνη την περίοδο ήταν βοηθός- να περάσει στη σκηνοθεσία, μεταφέροντας τη γνωστή ιστορία Μαρτυριάρα Καρδιά του Edgar Allan Poe.

Η ταινία αυτή θα πείσει τους υπεύθυνους του στούντιο της MGM για το ταλέντο του Dassin, και θα του εμπιστευτούν την αμέσως επόμενη χρονιά τo Nazi Agent, ταινία αντιναζιστικής προπαγάνδας.

Αρκετές φορές ο κινηματογράφος επιχείρησε να αναπαραγάγει τη γοτθική και απόκοσμη ατμόσφαιρα των ιστοριών του Poe (γνωστότερες όλων οι ταινίες του Roger Corman), ωστόσο λίγες φορές κατάφερε να παραμείνει πιστός στο ιδιαίτερο ύφος του Αμερικανού συγγραφέα.
Με το The Tell-Tale Heart o Dassin μας δίνει, χάρη στην εξαιρετική χρήση του ήχου και τα καδραρίσματά του (εμφανείς οι επιρροές κυρίως από το The Lodger του Hitchcock), μια από τις καλύτερες μεταφορές έργου του Poe στη μεγάλη οθόνη.

Α.Τ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ.ΚΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟΤΟΝ ΧΙΤΣΟΚΟΚ.ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ.ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Α.Τ.ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.