17/6/08

The Mystery of the Leaping Fish (J. Emerson, C. Cabanne,1916)

Το τελευταίο διάστημα είναι αλήθεια ότι δεν έχει βγεί κάτι το ιδιαίτερο στις αίθουσες. Εξ’ου λοιπόν και η πολυήμερη απουσία από το blog.
Με αφορμή
όμως ένα χθεσινό email του Μιχάλη όπου με παρέπεμπε σε μια εντελώς άγνωστη και αρκετά περίεργη ταινία του 1936 με τον τίτλο Marihuana, συνοδευόμενο από τον απαραίτητο ηθικολογικό υπότιτλο The Devil’s Weed, θυμήθηκα μια άλλη, αρκετά παλιότερη ταινία, η οποία με είχε αφήσει σχεδόν άφωνο όταν την είδα για πρώτη φορά.

Το The Mystery of the Leaping Fish (1916) αποτελεί ένα σπάνιο και αξιοπερίεργο δείγμα της λεγόμενης « εποχής της αθωότητας » (;) του Hollywood, μια πενταετία σχεδόν πρίν από την πρώτη απόπειρα αυτολογοκρισίας του αμερικάνικου κινηματογράφου με την επιβολή του Κώδικα Παραγωγής του William H. Hays.

Γυρισμένη στα στούντιο της περίφημης για τις κωμωδίες της Keystone Film Company η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα « ανήθικο » κινηματογραφικό αστείο μεταξύ φίλων - κάτι το οποίο υπονοείται αρκετά και στο τέλος. Όταν όμως αυτοί οι « φίλοι » είναι οι John Emerson και Christy Cabanne στη σκηνοθεσία, ο Todd Browning (γνωστός για τις ταινίες τρόμου και ιδιαίτερα για το αριστουργηματικό Freaks), η Annita Loos (συγγραφέας, από τις πρώτες και σημαντικότερες σεναριογράφους στην Αμερική) και o πατέρας του αμερικάνικου κινηματογράφου D. W. Griffith στο σενάριο και την παραγωγή, και τέλος ο Douglas Fairbanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε το φιλμ κάθε άλλο παρά μια απλή φάρσα μπορεί να θεωρηθεί.

Ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ Coke Ennyday (το οποίο θα τολμήσουμε να μεταφράσουμε ως Κόκας Οποιαμέρας !), χωρίζει τον προσωπικό του χρόνο σε «Ύπνο », « Φαγητό », « Ποτό » και « Ντοπάρισμα », διαθέτει ένα εντυπωσιακό φουτουριστικό θυροτηλέφωνο με κάμερα και αντιμετωπίζει τους εχθρούς του χρησιμοποιώντας ως όπλα...ναρκωτικά.
Ανάμεσα λοιπόν σε μια υπόθεση παράνομης διακίνησης όπιου
(το οποίο με ενθουσιασμό δοκιμάζει) την οποία του αναθέτει η αστυνομία και του εκβιασμού μιας κοπέλας που φουσκώνει σωσίβια (leaping fish) στην παραλία, θα έρθει αντιμέτωπος με μια συμμορία Κινέζων λαθρεμπόρων στην Chinatown. Όσο παράλογη και αν φαίνεται η υπόθεση, το The Mystery of the Leaping Fish αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, τολμηρές και παραγνωρισμένες κωμωδίες του μπουρλέσκου κινηματογράφου, αλλά και την πρώτη ταινία που παρουσιάζεται η χρήση ναρκωτικών.

Περιμένοντας λοιπόν τις εξόδους αυτής της εβδομάδας, ανεβάσαμε τη σπάνια αυτή ταινία σε δύο μέρη:

Α.Τ.



Part One



Part Two

Δεν υπάρχουν σχόλια: