6/2/09

Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου


Έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα η παρουσίαση του νέου δικτυακού κόμβου του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνικού Κινηματογράφου. Είναι ένα από τα αποτελέσματα του σημαντικότατου έργου ψηφιοποίησης που ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Έργο που δρομολογήθηκε επί προεδρίας Διαγόρα Χρονόπουλου και πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Παπαλιού, με υπεύθυνο τον Μάνο Ευστρατιάδη, συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση και τη μελέτη των σημαντικότερων ελληνικών ταινιών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Οι συντελεστές του έργου πρσπάθησαν να συγκεντρώσουν τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του ελληνικού κινηματογράφου με τρόπο που να εκπροσωπούνται οι περισσότεροι δημιουργοί του. Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν και παρουσιάζονται στο site 284 ταινίες, που αντιστοιχούν σε 404 ώρες κινηματογραφικού υλικού.
Αν και μπορώ να σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, θα κάνω μια μικρή παρουσίαση του site. Πρώτα απ' όλα, είναι τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά), κάτι που επιτρέπει την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου και στο εξωτερικό. Δεύτερον, περιλαμβάνει μια συνοπτική ιστορική ανάλυση του ελληνικού κινηματογράφου, από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, γραμμένη από τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και διανθισμένη με αποσπάσματα από τις ταινίες που αναφέρονται. Το βασικότερο όμως κομμάτι του ιστότοπου είναι το Ψηφιακό Αρχείο. Εκεί μπορεί κανείς να βρει για κάθε ταινία ένα δελτίο με τα στοιχεία της ταινίας, τους συντελεστές της, βιογραφικά στοιχεία για το σκηνοθέτη και τις διακρίσεις που κέρδισε η ταινία. Κάθε ταινία συνοδεύεται από μια κριτική παρουσίαση, επίσης απο τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι είναι αυτό της τεκμηρίωσης, που περιλαμβάνει την αποδελτίωση και καταγραφή των πραγματολογικών στοιχείων κάθε ταινίας, όπου μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, για τον τόπο όπου γυρίστηκαν, για την ενδυμασία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Το ενδιαφέρον και η πρωτοτυπία αυτού του εγχειρήματος έγκειται στο ότι περιέχει χαρακτηριστικά αποσπάσματα για ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, αλλά και δίνει τη δυνατότητα θεματικής αναζήτησης των ταινιών. Βάζοντας δηλαδή ως λέξη-κλειδί το "καφενείο" μπορεί κανείς να βρει όλες τις σκηνές που έχουν να κάνουν με καφενείο.
Ο υπεύθυνος του έργου δήλωσε ότι, απ' όσο έψαξε στο διαδίκτυο, δεν βρήκε σε καμία άλλη χώρα τόσο εξαντλητική παρουσίαση και καταγραφή ενός εθνικού κινηματογράφου. Ασφαλώς δεν έχω λόγο να τον διαψεύσω, και τουλάχιστον γνωρίζοντας από τη Γαλλία δεν ξέρω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ίσως αυτό που λείπει σε σχέση με άλλες χώρες είναι μια βιβλιογραφική κάλυψη αυτού του έργου. Αυτό βέβαια θα ήθελε όχι μόνο ένα εκδοτικό έργο αλλά και τη δημιουργία κάποιας κινηματογραφικής βιβλιοθήκης. Στα σχέδια πάντως του ΕΚΚ είναι η δημιουργία ενός σπουδαστηρίου όπου φοιτητές και μελετητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο έργο αυτό. Η μόνη ένσταση που ακούγεται είναι ότι αυτή η σημαντική δουλειά δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην παραμέληση της συντήρησης των ίδιων των φιλμ, που έχουν σαφώς περισσότερο χρόνο ζωής.

Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: