4/2/08

The Hollywood Ten (John Berry, 1950)



Ένα μικρό αφιέρωμα στους δημιουργούς του Hollywood που αντιστάθηκαν στην αντικομουνιστική εκστρατεία της εποχής του μακαρθισμού. Ο John Berry, ο οποίος θα καταδικαστεί με τη σειρά του για την ταινία του αυτή, θέλησε να υπερασπιστεί εκείνους που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή να καταδώσουν άλλους συναδέλφους τους. Η απροθυμία τους να συνεργαστούν με τις αρχές στο "κυνήγι μαγισσών" που είχε εξαπολύσει η αμερικάνικη κυβέρνηση τούς στοίχισε ενός χρόνου φυλάκιση, αλλά και υπονόμευσε - προσωρινά έστω - την καριέρα τους στον κινηματογράφο. Στην ταινία εμφανίζονται οι ίδιοι οι δέκα καλλιτέχνες, ερμηνεύοντας την πράξη τους, στηλιτεύοντας την παραβίαση των πιο θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων τους, αλλά και καλώντας τους συμπολίτες τους να αντισταθούν στην κατάχρηση εξουσίας και να διεκδικήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Αξίζει να θυμόμαστε πότε πότε ποιοι ήταν εκείνοι που έπεσαν θύματα της μαύρης λίστας, και η στάση τους να αποτελεί έμπνευση για όλους τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες. Αξίζει να θυμόμαστε ώς πού μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός της εξουσίας, θυσιάζοντας τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας στο βωμό του ψυχρού πολέμου (μην ξεχνάμε ότι, την ίδια εποχή, ακόμα και ο Chaplin εξορίστηκε από τη χώρα).
M.M.

8 σχόλια:

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ρε παιδιά , τι απέγινε το βίντεο???? Τα καλά του Ομάν κι εδώ?

Ανώνυμος είπε...

mou to aperipsan apo to google videos. ypothetw gia ta dikaiwmata. an exeis kamia idea, pes mas. tha dokimasw kai apo to daily motion alla fantazomai ta idia tha isxuoun

soklamonios είπε...

Ακούστε τι προτείνω: ανεβάζετε στο stage6.com που έχει τα πλεονεκτήματα του να μπορείς να ανεβάζεις άμεσα divx αλλά και τις πολύ καλύτερη ποιότητας.

Επίσης, καλό είναι να μην βάζετε το όνομα της ταινίας στη σελίδα που το ανεβάζετε αλλά μόνο στη σελίδα του blog. Έτσι το βρίσκουν πολύ πιο δύσκολα για το κόψουν οι κερατάδες.

Καλή δουλειά με το blog!

Ζήτω τα nerd-cinematiques!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

χμ...έξυπνη λυση . αλλά dvx ανεβάζει ο blogger? δεν το έχω κάνει αυτό ποτέ. για δοκιμάστε το.

Ανώνυμος είπε...

gia na doume...

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

συγχαρητηρια και ...ουτε του παπά
περιμενω email για το πως δουλευει το συστημα που βρηκες.
:-)))

υ.γ. δεν παμε καθολου καλα

soklamonios είπε...

καλά, για πεστε,
πως μπορεί κάποιος να εισάγει νέο θέμα στη λίστα;
...ή δεν είναι ανοιχτό για την πλέμπα .

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε να δημοσιεύσετε κάτι στείλτε μας ένα email στο 2inthesoup@gmail.com, και αφού το λογοκρίνουμε σας υποσχόμαστε ότι θα το ανεβάσουμε.
Σοβαρά τώρα, σκοπός ενός blog είναι πάντα η διαδραστική επικοινωνία, οπότε για ό,τι επιθυμείτε στείλτε μας ένα mail.